HTML

Szépségápolás

Friss topikok

Címkék

Archívum

Szépségápolás régen és most Száraz hajmosás, hajfestés

2014.02.04. 16:13 Flower85

14.jpg

El akar menni hazulról valahová, és az idő sürgeti. Tehát nem is gondolhat rá, hogy fölkeresse fodrászát. Ilyenkor is van segítség.

Csavarja föl a haját haj csavarokra, és a csavarók közepén tűzze meg csipesszel vagy kis nyárssal.

Csak most foglalkozhat az ünnepi estre szóló egyéb előkészületekkel. A közbeeső időben olvassa el a szárazsampon használati utasítását is - szárazsampont minden illatszertárban kap.

Az óramutató halad tovább. Ennek ellenére a csavaroknak 1-2 órán át a hajában kell maradniuk.

Most kezdjen hozzá:

A csavarokat és a csipeszeket távolítsa el, haját kefélje meg, és szórja be szárazsamponnal. Vegyen elegendő púdert, amelynek az a feladata, hogy a hajában levő zsírt megkösse. Ha túl kevés púdert használ, a haja fénytelen lesz.

Ön azonban nyilván jól végezte el a tennivalókat, és a következő órákban különösen szépnek érzi magát. Haja friss, hullámos - remélhetőleg kellemes estének néz elébe.

Fejbőrmasszázs- sok vita folyik róla. Vannak, akik esküsznek rá, mások óva intenek tőle. A tanácsunk: próbálja ki, és okuljon belőle! (Akinek zsíros haja van, az soha ne alkalmazza ezt a kezelést.)

Körülbelül 2 cm-es távolságban válassza el a haját, és az elválasztás helyére permetezzen zsírmentes hajvizet. És most jön a masszázs fortélya: mindkét hüvelykujját illessze a halántékok fölött a fejére, és többi ujjának hegyével kis körökben masszírozza a fejbőrét. Kezdje a homlok közepén, folytassa a feje tetejéig, és onnan vissza.

Igen fontos, hogy bőrét eközben ne dörzsölje, hanem csak éppen mozgassa a nyomással. Ujjhegyeinek szilárd nyomása tehát fejének bőrét köröző mozgásokkal ide-oda tolja a csontos alapon. Még csak köröző mozdulatokra sincs szükség: elég, ha ujjait szakaszosan ide-oda tolja a fején.

Ha jól alkalmazta ezt a „műfogás”-t, a haja hálás lesz érte. Egész fejbőrének vérellátása jobb lesz, és faggyúmirigyei intenzívebb tevékenységre kapnak ösztönzést.

Hajfestés

Tudományosan nincs minden kétséget kizáróan igazolva, hogy valaki egyetlen éjszaka megőszülhet. Melyek lehetnek az őszülés okai? Leginkább az örökölt hajlam, az életkor, ideges behatások, betegségek, helytelen táplálkozás.

Maga az „őszülés” így megy végbe: éveink múltával eltűnik az a festékanyag, amely a hajban van. Az utána növő haj már nem rendelkezik természetes festékkel, hanem szürke vagy fehér - amint mondják: „színtelen”.

Kérem, ne essék kétségbe, ha a tükörbe pillant, és fölfedezi első ősz hajszálait. Persze igaza van: ugyan ki akar öregebbnek látszani életkoránál? Mi tehát a teendő?

 

A helyes táplálkozás nemcsak élettartamunk megnövekedéséhez járul hozzá, nagymértékben befolyásolja a haj szépségét is - segít megtartani sűrűségét, egészségét, természetes színét.

Sokéves kutatómunkálatok kimutatták, hogy a haj növekedését és pigmentálódását a B-vitaminok csoportja, továbbá jód és vas szabályozza. Ezért nagy türelem szükséges ápolásához, szigorúan követni kell az orvos útmutatásait. Néha ez nem is olyan könnyű. De sikerre csak az számíthat, aki az előírt diéta szerint él. Valamennyire talán még az elveszett szín is visszatér, ez azonban nagyon kérdéses.

Legcélszerűbb a hajat eredeti színére újrafesteni. Mindenesetre ehhez is szükséges bizonyos művészet. Már a festék vásárlásakor ügyeljen rá, hogy ne válasszon sem túl szőke, sem túl sötét árnyalatot. Mind a kettő előnytelen, „kemény” kifejezést adhat az arcnak. Ezért gondosan válassza meg az árnyalatot - olyat, amely vonásaihoz, bőréhez a legjobban áll.

Amikor első ízben festi meg a haját, az még viszonylag könnyű. Nehezebb a dolog, amikor az utána nőtt hajat akarja befesteni, tehát 1-2 cm hosszú a haj megőszült része. Laikusoknak csak ritkán sikerül ugyanazt a tónusú színt megint odavarázsolniuk. Menjen inkább szakemberhez, az majd jól megcsinálja. Ha ugyanis egyszer elrontotta a haját festéssel, nagyon hosszú időre lesz szüksége, hogy újból „jól fessen”.

Ha saját maga festi a haját, pontosan az előírás szerint járjon el, és a végén ne feledkezzék meg az ecetes öblítésről sem! Egy liter langyos vízhez kb. egy evőkanál ecetet kell tennie, de nem tömény, ún. esszenciát. Minden festék lúgos vegyhatású, az ecetes öblítés pedig ismét közömbösíti a hajat. (Ezt idegen szóval neutralizálásnak nevezik.) Eközben mindig bizonyos só képződik, ezért az ecetes öblítés után még egyszer, tiszta vízzel kell öblíteni.

Egyébként már elmúltak azok az idők, amikor a haj festés (ma diszkréten „teljes színezésnek” nevezik) kockázatos dolog volt. A modern kozmetikai ipar elsőrendű eljárásokat dolgozott ki, amelyek - szakszerűen alkalmazva őket - veszélytelenné teszik a festést, az árnyalást és a szőkítést.

Ennek ellenére jobb elővigyázatosnak lennie: vannak ugyanis, akik bizonyos anyagokra allergiásán reagálnak. A hajfesték is lehet ilyen anyag. Csináltasson tehát a fodrászával „túlérzékenységi” próbát. A bőr legcsekélyebb elváltozása esetén sem szabad a készítményt használnia. Ha azonban már ilyen próba nélkül végezte a festést, és az bőrén vörösséget, duzzanatot, gyulladást váltott ki, azonnal keresse fel a bőrgyógyászt. Akkor nem szabad többé festenie a haját, a szemöldökét és a szempilláját sem. Azzal se kísérletezzék, hogy más készítményt választ - talán más gyártó készítményét -, az alapanyagok mindig ugyanazok.

Az allergiát egyébként életünk során bármikor megszerezhetjük. Előfordulhat, hogy már évek óta jó eredménnyel festi a haját, és csak most támadnak a bőrén allergiás jelenségek. Ilyenkor is érvényesek az előbb mondottak: a festést abba kell hagynia.

Ha hajának más színárnyalatot akar adni, vásároljon a szaküzletben megfelelő, tubusos színező szert. Nagyon fontos, hogy ennek használatakor is pontosan betartsa az útmutatást.

Ha szőkíteni akarja a haját, legyen nagyon óvatos! A színtelenítéshez ne vegyen egyszerűen csak hidrogén-peroxidot. A helytelenül összeállított oldattól a haj gyorsan törékennyé válik, és elveszti csillogását. S ezt ugye nem akarja?

Vásároljon az illatszerüzletben megfelelő, tubusos vagy üveges szőkítő szert. Tanulmányozza át gondosan a használati utasítást, és azután kedve szerint világosítsa meg a haját.

 

A festett haj különleges ápolást igényel; így azokat a megterheléseket, amelyeket a festés, a színváltoztatás jelentett, kíméletesen kiegyenlíthetjük.

Tanácsunk: gyöngéd hajmosás, reggel és este alapos kefélés, fésülés, és napon vagy szélben való tartózkodás előtt a hajnak olajtartalmú tonikummal - erősítőszerrel - vagy hatásos fodrászati krémmel való óvása.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://hazipraktikaink.blog.hu/api/trackback/id/tr425798748

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása