HTML

Szépségápolás

Friss topikok

Címkék

Archívum

Szépségápolás régen és most Arcmasszázsok

2014.02.04. 15:54 Flower85

8.jpg

Mint az életben olyan gyakran, a most következőkben is finom érzékre van szükség, mert az arcmasszázsok alkalmazása során az erőteljes kezeléssel több kárt okozhatunk, mint amennyi hasznot hajtunk - mondjuk - a ráncok „kivasalásával”. Járjunk el gyöngéden, értő módon. Hogyan cselekszünk tehát helyesen?

Először is vizsgáljuk meg az arcmasszázs célját. Testünk intenzív vérellátása megóvja fiatalságunkat és rugalmasságunkat. És ez nem csupán az izmokra, hanem a bőrre is érvényes. Masszírozással megszüntetjük az izom-összehúzódásokat, eloszlatjuk a zsírt és a test szöveteit puhává tesszük.

Az arcmasszázs három fajtáját különböztetjük meg: simogató-, ütögető- és különleges esetekben gyúrómasszázst is. Naponta öt perc elégséges. Áldozzon ennyi időt szépségére. Hamarosan észreveszi majd, hogy ez egyáltalán nem is áldozat.

Először tisztítsa meg az arcát, és zsírozza be jól bőrét (tápláló krém vagy olaj!).

Mielőtt teljesen elkészülne, üljön tükör elé, könyökét támassza meg erősen, s kezdje el a masszázst. A simogató masszázst a legcélszerűbben a homlok - orr - arc - áll - nyak - szem sorrendjében végezzük.

Az ujjhegyek a szemöldöktől a hajkezdetig siklanak, és ott megállnak. A kezeket változtassuk: jobb-bal, jobb-bal stb. Legalább egy tucatszor mindegyik oldalon, a halántékon kezdve.

Ez is jó módszer: mindkét keze középsőujjaival végezzen cikcakkban simító mozdulatokat egyik halántékától a másikig szemöldöke és hajkezdete között. Ezt a gyakorlatot a homlok különösen szereti.

Próbálja meg még az úgynevezett ellazító fogást. Mindkét kezének középső- és gyűrűsujja simogassa a homlokát annak közepétől a halántékáig. Onnan siklassa le ujjait könnyedén arca legszélén egészen az álláig.

Ha ráncocskái már aggodalomra adnak okot, illessze mindkét hüvelykujját a halántékára, és ujjhegyeivel, amelyek a homlok közepén érintik egymást, szelíd nyomással simítsa ki ráncait, mégpedig a keresztráncokat oldalra, a hosszantiakat fölfelé. Ezt körülbelül tízszer ismételje meg.

Mindkét kezének középső- és gyűrűsujjával simogassa az orrát felülről lefelé, mégpedig az orrgyökértől az orrcimpák hajlatáig. Ezt körülbelül egy tucatszor, majd fordított irányban is!

Nyissa ki a száját O betűt formázva, és ujjhegyeivel simogassa bőrét köröző mozdulatokkal szája szögletétől az orráig. Arcmasszázs esetén illessze hüvelykujjait alsó állkapocscsontja hátsó végéhez, és többi négy ujjával simítsa arcát oldalra és fölfelé, hogy szelíden elérkezzék halántéka alsó részéhez. Körülbelül tízszer.

Ugyanezt a célt szolgálja egy másik gyakorlat: a nevetési ráncok masszázsa. Mindkét kezének ujjhegyeit illessze az állgödröcskére, és onnan körmozgással simogassa arcát az orrcimpákig, majd innen tovább a járomcsontokon át a halántékig.

Az állról sem szabad megfeledkeznünk. Két hüvelykujját illessze állának közepe alá. Most több ízben felváltva hüvelykujjával simogassa állát belülről kifelé. Az egyik kéz hüvelykje egy pillanatig még maradjon az áll külső szélén, amikor a másik már dolgozik. Így ellentétes húzás keletkezik. Ez fontos, mert különben a szövetet csak egyszer húzzuk jobbra, majd egyszer balra. Sose masszírozzunk azonban teljes erőkifejtéssel. Igaz ugyan, hogy erőteljes masszázs következtében a zsír kevesebb lesz - viszont a bőrünk petyhüdten fog csüngeni. Tehát: gyöngéd cirógatást! A szükségnek megfelelően tizenöt-hússzor végezzük ezt a gyakorlatot.

Kissé emelje föl az állát. Egyik tenyerével simítsa lefelé az ellenkező nyaki oldalt az állától a kulcscsontjáig. Aztán csinálja ugyanezt a másik kezével. És legalább egy tucatszor. Utána kézfejével simítsa végig egyszer az állrész alját.

A bőrszövet a szem körül a legvékonyabb. Ezért különösen gyöngéden kell kezelnie.

Mutató- és középsőujja körkörös mozdulatokkal simogassa a szem tájékát.

A szemmasszázs is igen ajánlatos: ujjhegyeivel simogassa bőrét a szeme alatt belülről kifelé, a szemöldökön át a halántékig, onnan tovább le, az arcáig. A szükségletnek megfelelően mintegy tízszer.

Fontos útmutatás: ne csupán a masszázsok sorrendjét jegyezze meg, arra is ügyeljen, hogy az egyes fogásokat mindig nagyon pontosan hajtsa végre. És ha az egyiket vagy a másikat netán elfelejtette volna, lapozzon vissza tanácsadójában.

Térjünk most rá az ütögetőmasszázsra!

Az ütögetést többnyire a két kéz három középsőujjának hegyével végezzük. Laza csuklóból, ritmikusan, ne túl könnyedén és ne túl gyorsan ütögessünk, különben a hatás gyönge lesz.

Lássunk neki először a szarkalábaknak. Itt két lehetőség van: egyik kezének mutató- és középsőujjával feszítse ki egy kicsit a szemszöglet tájékát, és másik kezének középsőujjával végezzen könnyű dobpergetést ezen a helyen (a szem közvetlen környékén mindig igen finoman!). Körülbelül egy tucatszor.

Így is lehet csinálni: mindkét kéz mutató-, középső- és gyűrűsujja könnyen ütögesse a szem külső szögletét egészen az orrfalig. Nyolc-tíz masszázs elegendő.

Kezdje körülbelül a fülközép magasságában, és ütögesse a halántékát fölfelé. Itt elegendő öt „dobpergetés”.

Nem szabad megfeledkeznünk a „kiskalapács-gyakorlat”-ról. Jobb kezének négy ujját illessze a bal oldali orr-száj ráncra. Most pergesse-ütögesse ujjait - mint a zongorázásnál - alulról fölfelé. Ezt követően ugyanezt a bal kézzel a jobb szájszögletnél kezdve. Ismételje meg a gyakorlatot néhányszor.

Fejét tartsa egyenesen, állát csak alig emelje föl. Jobb kezének középső ujjával ütögesse bőrét baloldalon a nyak közepétől fölfelé a fölcimpájáig. Ugyanezt a gyakorlatot végezze el bal kezével a nyak jobb oldala fölött.

Befejezésképpen még egyszer simítsa ki arcát, tenyerének egész felületével könnyű nyomást fejtve ki. Kezdje a homlokán, aztán arcát tegye tenyerébe, és tenyerét szorítsa könnyeden arcához - most kezét tovább csúsztathatja arca széle felé.

Gyúrómasszázs

Mindenekelőtt a jól táplált arc kívánja a gyúrást. Óvatosság azonban itt is ajánlatos: sose cibálja, gyömöszölje a bőrét!

 

Kezdje az állán. Hüvelyk- és mutatóujja közé csípjen be egy kevés bőrt, és gyúrja az arcán át egészen a halántékáig.

Mindkét kezének hüvelykujját a szájzugoknál dugja a szájába. Most tolja hüvelykujját belül az arcrész alá, és gyúrja azt oly módon, hogy mutatóujjait erősen odaszorítja hüvelykujjaihoz, és a szájzug körül félkörben jusson el a felső ajak közepéig.

A homlokot és a szemtájékot csak cirógatni és ütögetni szabad, gyűrni vagy csípni sosem.

Egyéb gyúrómasszázs laikus számára nehéz. Legjobb, ha kikéri kozmetikusnője tanácsát.

Van néhány olyan kozmetikai probléma, amely bánatot okoz nőknek, férfiaknak egyaránt. Számos kisebb vagy nagyobb kellemetlen jelenség létezik, pl. a hangzatos nevű aknevulgárisz - a közönséges pattanás - aztán a szemölcs stb., amely megkeserítheti olykor napjainkat. Következő számunkban az arcbőr kozmetikai hibáiról olvashatnak a kedves olvasók!

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://hazipraktikaink.blog.hu/api/trackback/id/tr675798719

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása