HTML

Szépségápolás

Friss topikok

Címkék

Archívum

Szépségápolás régen és most (ötödik rész) Arc-gőzfürdők. A bőr táplálása, arcgimnasztika.

2014.02.03. 17:05 Flower85

hhg.jpg

Az arc-gőzfürdők az arc általános tisztítására szolgálnak, és egyszersmind vérbőséget idéznek elő, ha a bőrünk megfelelő hozzá! Éppen az arc-gőzfürdőkkel kell azonban nagyon óvatosnak lennünk. Száraz, ideges és erecsketágulatokra hajlamos bőrre egyenesen károsak. Ezeknél nedves-meleg (de nem forró!) borogatások a helyénvalók. Számos bőrbetegség esetében az arc-gőzfürdő kifejezetten tilos, Ilyenkor az orvos megtiltja a páciensének, hogy csak közelébe is menjen gőzölgő főzőedénynek.

Mi mindenre van szükség az arc-gőzfürdőhöz? Egy tál forró vízre, bele gyógyfüvekre meg egy fürdőlepedőre. Haját kösse hátra, arcát lemosó krémmel alaposan tisztítsa meg. Most tartsa arcát a gőzölgő tál fölé, s közben a fürdőlepedőt húzza a fejére, hogy a gőz ne illanhasson el. Nem árt némi óvatosság: ha szorító érzése van, emelje meg néhányszor egy kicsit a fürdőlepedőt! A vizet különféle gyógyteákkal dúsíthatja - például egy evőkanálnyi kamilla- vagy hársfavirággal. Mindenekelőtt azonban meghűlés esetén néhány csepp fenyőtű - vagy - ha hozzájut - eukaliptuszolaj ajánlatos. A gőzfürdő után arcát puha kendővel vagy papírtörlővel szárítsa le. Ha zsíros a bőre, mitesszereit most óvatosan eltávolíthatja. Ezt követően bőrét mossa le hideg vízzel, hogy a pórusok ismét bezáródjanak. Végezetül ütögetve némi krémet vigyen fel az arcába, hiszen bőre közben zsírt is verejtékezett. Közvetlenül a gőzfürdő után ne menjen sétálni! Különben náthát szerezhet, ami egészen bizonyos, hogy nem szépíti meg!

Nem csodálatos, hogy a modern kozmetika korában tudományosan megalapozott módszerekkel tudjuk bőrünket valóban ápolni és szépíteni? Ez nem volt mindig így. Több, mint100 évvel ezelőtt a legkomolyabban ajánlották az „előkelő” hölgyvilágnak a „zománcozás ”-t. Egy akkor igen kedvelt folyóirat a következő tippet javasolja a szépségápolásra:

„Használhat a hölgy mindenféle toalettszert, mégis eljön egy idő, amikor életkora egyre jobban észrevehetővé válik, amikor hiába minden természetes és mesterséges segédeszköz, bőre hervadt lesz és fonnyadt. Ám az ilyen hölgyeknek sem szabad nyakig zárt ruhában megjelenniük nagyobb udvari ünnepélyeken, amelyekre az etikett dekoltált ruhát ír elő. Némely hölgy ilyen esetben az úgynevezett» emailírozással« (zománcozással) él, olyan segédeszközzel, amelyet csak azok a nők engedhetnek meg maguknak, akik jelentős anyagiakkal rendelkeznek, s amellett képesek rá, hogy tartózkodjanak minden heves mozdulattól. A zománcozás külön művészet, és az illető hölgynek két-három napra, amíg a váll, a nyak és a kar első emailírozása megtörténik, láthatatlanná kell válnia.

A» művésznő«, az úgynevezett «émailleuse», ezeket a testrészeket bekeni egy gyorsan száradó pasztával, amely a bőrhöz tapad, és elefántcsontszínűen csillog. Ezt a pasztát rétegenként rakja fel, jó erősen a bőrre nyomja, szerszámaival lesimítja, lapogatja, formálja, kerekíti, majd szünetet tart, hogy a rétegek egymáshoz és a bőrhöz jól odatapadjanak. Két nap múlva a testnek minden részét, amelyre email került, úgyszólván» feszes páncél «burkolja. Olyan ez, mint egy egyenletes héj, amely a legközelebbi 24 óra folyamán egyre jobban és jobban a test formáihoz idomul és a harmadik napon rendszerint már csak kevés igazítani való van rajta ott, ahol mélyedések vagy kiemelkedések vannak. Ezzel az emailírozás véget ért, és csak hat-nyolc hét múlva lehet megismételni.”

De most térjünk vissza napjainkra! Miután megtisztította az arcát, következik a bőr táplálása.

Kezdjük ismét a normális bőrrel. Nappal óvja arcbőrét az időjárás behatásaitól, a fűtés okozta száraz levegőtől és az arcjáték előidézte ráncoktól, s erre a célra használjon hidratálókrémet, amely egyúttal make-up  vagy púderalapozás céljaira is megfelel. Éjszakára viszont dörzsöljön be könnyű tápláló- vagy hidratálókrémet, amely vitamintartalma és a szervezetbe beépülő anyagai révén a bőr rugalmasságát és simaságát megőrzi. Idősebb korban ajánlatos hormonkrém használata.

Száraz bőr napközben nem nélkülözheti a hidratálókrémet. Arcbőrét már reggel bőven „itassa meg”. Nem kaphat elég zsírt és nedvességet emulziók formájában. Enyhe bőrtápláló olajok is helyénvalók. A zsírokat és olajokat vékonyan kell fölkenni, különben úgynevezett „maszkhatás” következik be, ami nem más, mint a bőr túlságos vérbősége, kivörösödése és megduzzadása. Éjszakára ugyanez az ápolás célszerű. Kiegészítésképpen használható zsíros táplálókrém, vitaminolaj vagy szemkrém.

Mi a helyzet a zsíros bőrrel? Nappalra használjon mattosító, de mégis rugalmasságot biztosító krémet; ez arcának a normális bőr finom simaságát kölcsönzi, és a make-up - a kikészítés -jobban rátapad. Ma már zsíros bőr esetében sem becsüljük sokra a matt krémet, hiszen a pórusokat nem szabad eltömnünk és légmentesen elzárnunk, hanem arra kell ösztökélnünk, hogy kiválasszák a faggyúmaradványokat. Annál inkább beválnak a vitamintartalmú emulziók. Éjszakára válasszon olyan krémet, amely kéntartalma révén nemcsak a zsírkiválasztással veszi fel a harcot, hanem jótékonyan befolyásolja a pattanásos (aknés) jelenségeket is. Kedveznek ennek a bőrtípusnak a zsírmentes gyógynövénykrémek is.

A vegyes bőr nappalra bőségesen megkívánja a hidratáló- vagy félzsíros nappali krémet. Éjszakára a különféle borfajtáknak sajátos kezelésre van szükségük: az oldalsó arcrészekbe, a homlokba és a szemkörnyékre tápkrémet kell bedörzsölni; a zsíros helyeket összehúzó hatású készítményekkel, tehát pl. arcvízzel kell kezelni, hogy a pórusok összehúzódjanak.

Noha az ideges bőr gyorsan merevvé válik, ne ápolja nehéz, zsíros krémmel, mert azt nem veszi föl. Nappal használjon hidratálókrémet, víz-olaj emulziókat vagy enyhe bőrolajat. Ez azért jó, mert hatásos a kiszáradás ellen, amire az érzékeny bőr mindig hajlamos. Éjszakára különösen enyhe táplálókrémet válasszon. Az ilyen vitaminkrémek csökkentik az allergiás reakciókra való hajlamot, s egyúttal ellátják a bőrt a szükséges tápanyagokkal.

Hadd adjunk itt mindjárt egy ötletet krémei tárolására: azoknak a tégelyeknek, amelyeket nem használ naponta, biztosítson egy piciny helyet a hűtőszekrényében. A legtöbb készítmény sokkal jobban tűri az alacsony hőmérsékletet, mint a fürdőszoba melegét.

Csak az tudja bőrét okosan ápolni, aki ismeri annak típusát. (előző részünkben taglaltuk)

Az arcápolás egyik fontos segítője az arcgimnasztika.

Vannak olyan fintorok, amelyekből szépség fakad. Tornáztassuk tehát az arcunkat! Az arc nem minden ránca a jellem kifejezője -egyik-másik csupán az időelőtti öregedés jele. Voltaképpen hogyan keletkeznek azok az apróbb-nagyobb ráncok, amelyek gondot okoznak nekünk?

Az izmot csak a mozgás ösztönzi szüntelen megújulásra. Ha tétlen marad, petyhüdtté válik, majd eltűnik. Az arc izomzatának petyhüdtsége pedig azt jelenti, hogy fölötte a bőr is el fog ernyedni.

Talán ellene szólhat, hogy az ember csaknem állandóan mozgatja az arcát, s ezáltal az izmok kellő mozgása biztosítva van. Minek akkor még külön „tornaórák” ráncképződés ellen? Bizony nagyon is szükségesek. Az oka pedig a következő: nevetéskor, síráskor, beszéd közben az arcizmok valóban akcióba lépnek. Amikor felvidulunk valamin, akkor is kiváltódik egyfajta izomjáték, amely jellegzetessé teszi arckifejezésünket. Ám - és itt mutatkozik meg mindezek hátránya! -ebben csak egyes izmok vesznek részt erőteljesebben. Ennek következtében tehát egy részük egyoldalúan kifejlődik, ugyanakkor hiányzik a többi izom intenzív kontrasztmozgása. Ilyen módon idő múltán bevésődnek az ún. „mimikái ráncok”. Akkor talán az volna a jobb, ha az arc lehetősége szerint egyáltalán nem mozogna? Korántsem! Éppen a merev arc az, amely csak néhány izmot tart állandóan feszült helyzetben, a többiek elpetyhüdnek, és az eredmény: lógó arc, száj-orr- ráncok, toka és könnyzacskó. A petyhüdést csakis erőteljes edzés képes megelőzni és a már meglevő ráncokat kivasalni. Az arctorna formálja és finomítja az arckifejezést.

Hogyan „tornázzuk” hát el a terhes ráncokat, hogyan vegyük elejét újabb petyhüdtségnek? Semmi másra nincs szükségünk, mint némi türelemre, no meg naponta néhány percnyi időre. Ezek a percek csodát művelnek.

Gyakorlatok

Üljön le kényelmes tartásban a tükör elé, lazítsa el a testét és nézze magát. Szemhéját húzza össze hunyorítva, keskeny résnyire. Számoljon közben 20-ig. Lazításképpen néhány másodpercre hunyja be szemét. Ezzel a gyakorlattal a felső és az alsó szemhéját edzi.

Illessze tenyerét mindkét szeme sarkához, és húzza a bőrét finoman fülei felé. Hunyorítson, mint az előző gyakorlatnál, és számoljon ismét 20-ig. Most néhány másodpercre hunyja le a szemét. Ezáltal alsó és felső szemhéja megfeszül. Ez különösen a 40. évtől rendkívül fontos.

Nézzen egyenesen előre a tükörbe, s ezalatt nyissa tágra a szemét. Nézzen mereven szembe magával, és számoljon 20-ig. Lazításképpen néhány másodpercre hunyja be erőfeszítés nélkül a szemét. Ez a gyakorlat különösen azokat az izmokat feszíti ki, amelyek a szemhéjakat emelik.

Tartsa fejét egyenesen, szájával 20 másodpercen át formázzon egy nagy O betűt. És most próbáljon néhány másodpercen át erőkifejtés nélkül mosolyogni. A gyakorlat hatására a lelógó arc fölemelkedik, a száj és az orr körüli ráncok kisimulnak.

Kezének külső élét, fülétől két centiméterre, szorítsa arcaihoz. Most 20-30 másodpercig formázzon szájával O betűt. Most lazán, könnyedén mosolyogjon tükörképére. A cél itt is az orr-száj- ráncocskák kisimítása. Nagyon ajánljuk ezt a gyakorlatot a 40. évtől.

Végezze az előző gyakorlatot úgy, hogy közben az arca komoly marad. Alsó állkapcsát tolja előre. Aztán fejét lassan fordítsa előbb a bal, majd a jobb válla felé. Erre a gyakorlatra fordítson mintegy 80 másodpercet. Lazításképpen mozgassa alsó állkapcsát egészen lazán ide-oda. Ezzel a fintorral kifeszült az arca, az állrész és a nyaki bőr.

A most következő arctorna-javaslataink az eddigieknél intenzívebbek és eredményesebbek, de van egy hátrányuk: nagy türelmet igényelnek.

Gyakorlatok türelmeseknek

Ezeket lelkiismeretesen és pontosan kell elvégeznie, különben nem használnak semmit. Előbb még néhány fontos útmutatás:

A „tornaórát” lehetőleg még fiatalabb éveiben kezdje el. Aki már jókor hozzáfog arcizomzatának edzéséhez, öreg korára is biztosítja magának a feszes arcot. Elmulasztotta? Nos, akkor is érdemes pótolnia, ha már ráncai, redői vannak. Minden gyakorlat előtt alaposan tisztítsa meg arcát és nyakát, és tegye simulékonnyá megfelelő krémmel.

Lélegezzék nyugodtan, egyenletesen.

Előzetesen rögzítse azokat a részeket, amelyeket ráncocskák fenyegetnek (oly módon csinálja ezt, ahogyan a következőkben az egyes gyakorlatoknál megjelöljük). Ez a rögzítés (nyugalmi állapotba helyezés) azért fontos, mert általa elkerülhetjük, hogy valamelyik arcizom összehúzásakor apró ráncok vésődjenek be. A gyakorlatot követően hunyja be a szemét, és langyos vízzel mossa le az arcát, majd kenjen föl szemkrémet. Hetenként egy alkalommal hagyja ki az arctornát.

A szemtájék

Az orrgyök feletti bőrt és a homlokrészt rögzítse ragtapasszal. Ez a következőképpen történjék: az érintett bőrrészekre ragasszon ragtapaszcsíkokat, s ezeket a gyakorlat után elővigyázatosan, egyenként oldja le tiszta szesszel, majd kenjen föl táplálókrémet. Az igen érzékeny szemtájékot viszont kenje be nyers tojásfehérjével, és fedje be selyempapírral. Ilyen módon a bőr sosem csúszik el. A tojásfehérjemaszk fölrakása után egészen lazán hunyja be a szemét. És most hunyorítsa össze a szemét olyan erősen, ahogyan csak tudja. 5 másodperc elteltével lazítson.

Mindkét gyűrűsujját nyomja gyöngén a szarkalábakra, és szemhéjait húzza egészen finoman kifelé. És most ezzel a könnyű ellenállással szemben erősen hunyorítsa össze a szemét.

Nyissa tágra a szemét. Jobb kezének egyik ujjával húzza fölfelé jobb szemöldökét. Eközben bal kezének ujjhegyeit tartsa a szemüreg alsó csontos peremén. Most a szemét erősen csukja össze. Ezt követően ugyanilyen gyakorlat a bal szemöldökkel. Ne feledkezzék meg a lazításról: csaknem teljesen hunyja be a szemét, a fejét pedig rázza egy keveset.

A toka

Némi energiával, megfelelő edzéssel eltüntetheti tokáját - legfőbb feltétel a kitartás!

Hajtsa fejét egészen hátra. Jól nyújtsa ki a nyelvét, aztán gyors egymásutánban öltögesse ki és be. Eközben azonban a nyak felületén az izmok ne feszüljenek meg, különben hamarosan csúnyán kidudorodnak.

Tartsa fejét függőlegesen. Nyelvét dugja jól ki, és hajlítsa fölfelé, mintha el akarná vele érni az orrát. Nyelve hegyével végezzen gyors, „öltögető” mozgást.

Száját tartsa becsukva. Zápfogait harapja erősen össze. Ebben a tartásban nyelve hegyét teljes erővel szorítsa alsó metszőfogai belső oldalához.

Ásítson kiadósan, lassan, odaadással. Ez is jó gyakorlat munkaszünetben. Eközben ujjaival tartsa kissé kifeszítve homlokát és szemöldöke tájékát - ha kivételesen nem rögzítette volna őket.

A homlok

A homlok feszessége elsősorban két izompártól függ: a homlokizomtól, amelyre a szemöldökök „fel vannak függesztve”, és a nyakszirt-izomtól. Ezeket kell megerősítenünk ahhoz, hogy a homlok keresztráncait kisimíthassuk, vagy egyáltalán keletkezésüket megakadályozhassuk.

Helyezze mindkét tenyerét a homlokára, és ujjaival húzza lefelé, amennyire csak lehetséges, bőrének azt a részét, ahol a haja kezdődik. Ezzel az ellenállással szemben most a nyakszirtizomnak ismét fölfelé kell húznia a fejbőrt.

Nyissa tágra a szemét, húzza szemöldökét olyan magasra, amennyire csak lehetséges, majd eressze ismét lazán le. Gyakorolja ezt a föl-le-t, és fokozza a tempót. Végezetül megint lazuljanak el ezek az izmok.

Gyakorlatait végezze szorgalmasan - megéri a fáradságot!

Rovatunk következő részében bemutatunk néhány házi praktikát: borogatást, maszkot, pakolást, amellyel szebbé és üdébbé varázsolhatja arcbőrét, s csak pár forintba kerül! Tartsanak velünk!

9+9.jpg

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://hazipraktikaink.blog.hu/api/trackback/id/tr75796754

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása