HTML

Szépségápolás régen és most Az akne

2014.02.04. 15:58 Flower85

9.jpg

Nincs olyan kozmetikai hiba, amely előtt le kellene tenni a fegyvert. A modern kozmetikában és bőrgyógyászatban egy sor lehetőség kínálkozik a hibáknak a kiküszöbölésére. De mondjuk meg mindjárt az elején: a legtöbbjük orvosi kezelést igényel. A „kuruzslás” bármilyen fajtája csak még jobban árthat. Mi magunk legfeljebb segíthetünk, kezére járhatunk az orvosnak, megteremthetjük az előfeltételeket ahhoz, hogy a bőrgyógyász fáradozásai sikerrel járjanak. És sosem szabad félúton megállnunk.

Nézzük hát meg, hogy miféle kozmetikai hibákról lehet szó.

Akne- így is nevezik: „cruxmedicorum”, vagyis az orvostudomány keresztje. A népszáj egyszerűen pattanásosságnak mondja. Sosem szabad szakszerűtlenül vagy felületesen kezelni, különben alaposan megkeserítheti életünket.

Az aknevulgárisz leggyakoribb a serdülőkorban, mégpedig az arcon, a mellen és a háton. Másik formája az aknénak a rozácea; ez középkorúaknál jelentkezik elmosódó határú bőrvörösséggel az arcon, az állón és a homlokon, és kísérhetik csomósodások, gennytüszők. Feltétlenül kezelést, súlyosabb esetben orvosi kezelést igényel.

Az aknevulgárisz keletkezését illetően az orvostudomány sokáig sötétben tapogatózott. Ma már tudjuk, hogy az anyagcsere- és a hormonháztartás rendellenességei váltják ki. A bőr alatti mirigyek túl sok faggyút és izzadságot termelnek. Ugyanakkor a szervezet átállásának ezekben az éveiben a hormonok a pórusok összeszűkülését idézik elő. A faggyú tehát felgyülemlik. A faggyúcseppek eltömik a pórusokat. Azon kívül a faggyúmirigyek kivezető nyílásai elszarúsodnak. Ennek következményei azok a fekete pontok, amelyeket mitesszereknek nevezünk. Rajtuk előszeretettel telepednek meg különféle baktériumok. És ha a bőr nem eléggé ellenállóképes, gyulladás áll be - megjelenik az akne. Lényegében tehát belső okokra vezethető vissza. Ezért tehát belsőleg kell vele fölvenni a harcot is.

Soha nem szabad az elváltozást piszkálni, kapargatni! És helytelen bármilyen „bevált” házi szerrel kísérletezni vagy rábízni az egészet a természetre: „majd az segít”. A panasszal okvetlenül kozmetikushoz, illetve bőrgyógyászhoz kell fordulnunk.

És hogyan segíthetjük elő a gyógyulás folyamatát? Mindenekelőtt helyesen kell táplálkoznunk. Ha helytelenül táplálkozunk, a bőrfaggyú összetétele megváltozik. Sűrűbbé válik, és eltömi a pórusokat. Akne esetében pedig éppen ezt kell elkerülnünk.

Milyen legyen az aknés diétája?

Kerülendők: tojás, zsíros hús, füstölt húsok és kolbászfélék, zsír, kompótfélék, torták, erős fűszerek, szesz, kávé, nikotin, csokoládé, kakaó.

Fogyaszthatók: író, joghurt, sovány túró, durván őrölt lisztből sütött kenyér, sovány hús, fiatal szárnyasok, rizs, főtt hal, gyümölcs, főzelék, saláták (lehetőleg nyersen!), zabpehely, len- és napraforgóolaj, almaszirup (cukor helyett!), méz, gyógynövénytea, vaj, margarin.

 

A diéta sokkal jobban fog ízleni, ha az egész család azt eszi. Egyáltalán nem árt a többieknek sem, ha ilyen étrenden élnek. Ráadásul ez időmegtakarítással is jár, és nem terheli meg külön a háztartási költségvetést.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://hazipraktikaink.blog.hu/api/trackback/id/tr605798725

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása