HTML

Szépségápolás

Friss topikok

Címkék

Archívum

Szépségápolás régen és most Szőrnövés, foltos bőr

2014.02.04. 16:06 Flower85

11.jpg

A szőrnövés alkalmatlan helyen többnyire gondot okoz. Nem minden férfi értékeli nőnél a pelyhedző bajuszt. A buja szőr a lábszáron és a hónaljban is, különösen nyáron, kellemetlen.

Orvosok szerint az ilyen nők túl kevés női és túl sok férfihormonnal rendelkeznek. Orvosunkra kell bíznunk, hogy tanácsosnak tartja-e a hormonkúrát vagy sem.

De hogyan segíthetünk a bajon mi magunk? Vannak bizonyos módszerek és receptek erre is, de mindegyik kitartást és újra csak kitartást igényel.

A legegyszerűbb a szőkítés. Pamacsolja be a bajuszkáját 2%-os hidrogénperoxiddal, s ennek szőkítő hatására a szőrök egyre inkább láthatatlanná válnak. A lábszár még 6%-os oldatot is elvisel károsodás nélkül. A kezelést rendszeresen kell alkalmaznia. A siker nemcsak abban nyilvánul meg, hogy a kellemetlen szőr láthatatlanná válik, hanem abban is, hogy fokozatosan elvesztik erejüket. Az érzékeny bőr a kezelés után némi zsíros krémet kíván.

Segíthet a régi jó horzsakő (habkő) is. Ezt azonban csak olyanok alkalmazzák, akiknek nem túl érzékeny a bőre. Eljárásunk a következő: a horzsakő lapjával köröző mozdulatokat végezve ledörzsöljük lábszárunkat. Ettől a szőrszálak mind törékenyebbé válnak.

Könnyebben megy, ha lábszárunk vízben ázik!

Ősrégi az úgynevezett arab módszer, és mind a normális, mind a zsíros bőr esetében bevált. A recept: forrósítsunk meg egy evőkanál mézet, keverjük el egy fél citrom levével, és kenjük fel a szőrös részekre. Amikor rászáradt, ujjhegyünkkel körözve eltávolítjuk.

Egy-egy szőrszálat egyszerűen csipesszel húzhatunk ki.

A borotválást nemigen ajánljuk. Erről a teremtés koronái sokat tudnának zengeni. Egy-két napra a hatás persze csodálatos - aztán a bajusz dúsabban, bujábban nő, mint valaha. Jobb, ha a bőrgyógyászaton, elektromos úton távolítják el.

A hónalj és a lábszár szőrzetét másodlagos, a hajat és a bajuszt, valamint a szakállt elsődleges hajzatnak tekintjük. Nőknél a túlságosan dús hónaljszőrzet elsősorban, mint látvány zavar kivágott ruhában vagy fürdőruhában.

Mármost hogyan lehet eltávolítani a hónalj túl erős szőrzetét? A legjobb és legegyszerűbb módszer, ha bizonyos vegyi készítményeket használunk. Ezeket a kozmetikai szereket éppen a hónaljban alkalmazhatjuk kedvezően, és az eljárás rendszeres ismétlése meghozza a kívánt eredményt.

Foltos bőr

Megkülönböztetünk barna és fehér foltokat. Kezdjük a barnákkal - ezek között számos színárnyalatot találunk a sárgától a barnáig. Némi gonoszkodással „öregségi foltoknak” szokták őket nevezni. Lényegében a pigment sejtek felszaporodásáról van szó. Többnyire a negyvenedik életév táján fejlődnek ki a foltok mindkét kézen és a karok külső oldalán. Nem kímélik a férfiakat sem.

Ha terhes nőn támadnak ilyen barna foltok (kloazmák, májfoltok) utóbb maguktól is eltűnnek.

Ha azonban igen fiatal korban jönnek elő, okuk többnyire altesti megbetegedésekre vezethető vissza. Ha e bántalmak meggyógyulnak, az elszíneződések is elhalványulnak.

 

Keletkezhet ilyen elváltozás napfürdő következtében is, ha állandóan értéktelenebb zsírokat és olajakat használunk. De legyen nyugodt: ezeket a pigment foltokat el lehet tüntetni.

A legfontosabb, hogy lehetőleg mennél kevesebbet legyünk napon, és ne használjunk parfümöt és parfümös-alkoholos vizet.

További segítséget nyújt az A-vitaminos kezelés, mivel az ilyen bőr könnyen elszarusodik, és az A-vitamin óvja a hámréteget.

Még egyszerűbb, ha naponta megiszunk egy pohár sárgarépalevet. Két nyers répa ugyanazt a hatást váltja ki: a bőr általános enyhe pigmentálódását.

Valamennyi ajánlott halványító szer alkalmazása magában rejti a bőrgyulladás veszélyét. Ezért súlyosabb esetben inkább a bőrgyógyászhoz forduljon tanácsért.

Teljesen más jellegűek a velünk született bőrfoltok - a népnyelv ezeket ,,anyajegy”-nek nevezi.

Ezek a szövet megváltozása következtében keletkeznek, és gyakran vörös, kékes vörös, világos- vagy sötétbarna a színük. Valamennyi testrészen, tehát az arcon is megjelenhetnek.

Itt csak az orvos segíthet. Ő dönti el, hogy az anyajegyet egyáltalán lehetséges-e eltávolítani, és milyen módon. Sosem szabad önmagunknak „doktorkodnunk”.

Végül hadd említsük meg a fehér bőrfoltokat, ezeket az élesen elhatárolt, pigmentjüket vesztett helyeket a bőrön. A pigment ritkulásának megakadályozására sajnos még nincs szerünk. Megjelenhetnek a kézfejen, az alkaron, a nyakon és az arcon. Helyenként a haj is színtelen. Az orvostudomány úgy véli, hogy a vegetatív idegrendszer központi zavara nyomán keletkezik az elváltozás.

Ha el akarja tüntetni a fehér foltokat, használjon ezeken a helyeken testszínű púdert. Még célszerűbb, mert jobban odatapad, a folyékony vagy krémszerű festék alkalmazása.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://hazipraktikaink.blog.hu/api/trackback/id/tr905798736

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása