HTML

Szépségápolás

Friss topikok

Címkék

Archívum

Szépségápolás régen és most A szeplő, mitesszerek, orrvörösség, szemölcsök

2014.02.04. 16:09 Flower85

12.jpg

A szeplő voltaképpen nem szépséghiba. Ellenkezőleg! Aki kecsesen viseli, különleges hatást ér el, és arca általa kapja meg azt a bizonyos pikáns vonást.

Voltaképpen mi is a szeplő? Egyfajta pigment felhalmozódás, amely főképpen a napfény hatására keletkezik.

Kvarcbesugárzással és halványító szerekkel (szeplőkrém stb.) el lehet ugyan érni bizonyos eredményeket - de csak „bizonyos” eredményeket, amelyek túlnyomórészt csak átmenetiek.

Vannak „házi szerek” is, amelyekre már nagyanyáink is esküdtek: uborkalé, éretlen ribizliből készített pép, a bőrre helyezett paradicsom- és retekszeletek meg ehhez hasonlók. Van, akin segítenek, van, akin nem. - Gondoljuk meg: a pigment a hámréteg alján helyezkedik el, és az alkalmazott szerek nem képesek ilyen mélyre hatni.

Biztosabb módszer: a bőrgyógyászati hámlasztó kúra. Ám a legjobb recept: ne engedjük, hogy a télen elhalványult szeplőink tavasszal, az új napsugárzás hatására, ismét „kiviruljanak”.

Amint mondottuk az imént: ez az „aranyeső” nem szépséghiba, és esztétikailag sem kifogásolható. Nem beteges jelenség, mint a pattanás vagy a kiütés - sokkal inkább a báj széles skálájának egyik pontocskája.

A mitesszerek megjelenése csaknem mindig anyagcsere- és emésztési zavarokra utal.

Ha csupán egy-egy ilyen sötét pontocskáról van szó, amelyek a faggyúmirigy nyílásainak eltömődése következtében keletkeznek, akkor egyedül is nekimerészkedhet eltávolításuknak. De óvatosan! Sosem szabad puszta ujjal vagy körömmel nyomogatni őket. Sőt nem is szabad a mitesszereket teljes erővel nyomkodni.

Legelőször is készítsen arcgőzfürdőt. Ez azonban tilos mindazoknak, akik hajlamosak vörös erecskék képződésére! Megoldást jelentenek a borogatások.

Igen forró vízzel telt tálba öntsön kamilla- vagy szénavirágfőzetet (a szénavirág nem egyéb, mint a szénából kiszitált virágrészek), fejére borítson fürdőlepedőt, és hajoljon a gőz fölé. Tíz perc múlva arcát leszárogathatja papírvattával, és a mitesszereket óvatosan, finoman kinyomhatja a két mutatóujjával, amelyekre előzetesen egy kevés papírvattát csavart. A kezelés után arcát mossa le hideg vízzel, és ütögessen rá táplálókrémet. Ha bőre érzékeny, és az elővigyázatossága ellenére megmarad rajta a nyomás helye, segít a finom ütögető masszázs és a hűvös borogatás (10 perc!).

Az erecskékben bővelkedő bőrre is rakhatunk borogatásokat. Mártsunk vastag vattacsíkot gyógyfű főzetbe, és amilyen melegen csak elbírjuk, helyezzük oda, ahol a mitesszerek csoportostul tanyáznak (orr, áll stb.). A borogatást gyakran cseréljük. Ez után bőrünk annyira megpuhul, hogy könnyen kinyomhatjuk idegesítő mitesszereinket. Ezt követően bőrünket alkoholos arcvízzel fertőtlenítsük. Bőrerősítőnek és -összehúzónak citromlét is használhatunk.

Nagyon fontos, hogy emésztésünk rendezett legyen, és ha mitesszerek jelentkeznek, lehetőleg tartsunk diétát. Tehát: ne fogyasszunk zsíros ételeket, cukrot és más édességeket csak módjával, annál több gyümölcsöt, főzeléket és salátát. És ne feledkezzünk meg a mindennapos csésze kamillateáról!

Orrvörösség

Ebben korántsem csak a konyak vagy a koktél lehet a ludas. Okozhatja idegesség, bélműködési zavar, a menstruáció zavara, vérszegénység.

Mindenekelőtt orvosnak kell az okot megállapítania.

A fagyást jobb megelőzni, mint gyógyítani. Ezért mielőtt kimegy a hidegbe, zsírozza be jól az orrát (és egy kis púdert rá!). Ha mégis „megtörtént”, akkor legjobb burgonyaborogatással próbálkoznia. Ennek elkészítése a következő:

Egy frissen, héjában főtt burgonyát nyomjon szét, és egy len-vászondarabbal tegyen az orrára. Amikor a burgonya kihűlt, ütögesse az orrát egy kevés hígított citromlével, és az hadd száradjon rá.Nemcsak régen hittek benne, némely ember még ma is hisz a szuggesztív kezelésben - az úgynevezett „ráolvasásban”, ami persze babona.

A legújabb tudományos fölismerések szerint a szemölcsöket egy apró csak elektronmikroszkóppal érzékelhető vírus okozza.

A közönséges szemölcs fertőző is lehet, a legnagyobb elővigyázatossággal kell kezelni. (Az ún. „öregkori szemölcsök”, amelyek a negyvenéves kor körül jelentkeznek, nem fertőzőek.) A legjobb, ha orvoshoz fordulunk vele, aki villanytűvel - varázsige nélkül - biztosítja a szemölcs garantáltan heg nélküli eltávolítását.

Az a figyelmeztetés, hogy keressük fel az orvost, nemcsak a hölgyeknek szól. A férfiakat, főleg borotválkozás közben, ugyancsak nagyon zavarhatja az arcukon levő szemölcs. Tehát ne kísérletezzék semmilyen „kipróbált házi szerekkel”.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://hazipraktikaink.blog.hu/api/trackback/id/tr435798741

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása